Ενας πρώην διαρρηκτης συμβουλεύει

2014-01-12 21:24
Ένας πρώην διαρρήκτης δίνει συμβουλές για να τους κρατήσουμε έξω από τα σπίτια μας.
Η διαρρήξεις αυξάνονται σε περιόδους οικονομικής κρίσης και οι περιουσίες μας γίνονται στόχος.
Oι διαρρήξεις το 2012 αυξήθηκαν κατά 18% σ' όλη τη Ελλάδα.
 
«Δεν εκπλήσσομαι καθόλου», λέει ο Μάικλ Φρέιζερ, πρώην διαρρήκτης που εμφανίστηκε στις εκπομπές του ΒΒC «Νικήστε τον διαρρήκτη» και «Πώς να πιάσετε έναν κλέφτη». «Πάνε 32 χρόνια από τότε που έκανα διαρρήξεις και σήμερα τα σπίτια είναι χειρότερα προστατευμένα από ποτέ άλλοτε», λέει. «Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι δεν πρόκειται να διαρρήξει κανείς το δικό τους σπίτι και η διάρρηξη δεν αντιμετωπίζεται ως σοβαρό έγκλημα, όμως σε περίοδο οικονομικής ύφεσης υπάρχουν πάντα διαρρήκτες καιροσκόποι». Ο Φρέιζερ σταμάτησε τις διαρρήξεις πριν ενηλικιωθεί. Σήμερα είναι ειδικός στη βελτίωση των μέτρων ασφαλείας των σπιτιών και όλοι μπορούμε να μάθουμε κάτι από την... εκ των έσω πληροφόρηση που διαθέτει.
 
Οι καιροσκόποι διαρρήκτες βάζουν στόχο μόνον ιδιοκτησίες που μοιάζουν να μην είναι καλά προστατευμένες, λέει ο Φρέιζερ. «Ένας καιροσκόπος θα περπατήσει σ΄ έναν δρόμο αναζητώντας ενδείξεις ότι είστε απρόσεκτος». Η ύπαρξη μόνο μίας κλειδαριάς στην εξώπορτα συνιστά πρόσκληση για διάρρηξη. Στοιχεία ότι υπάρχουν κατοικίδια ζώα βάζουν επίσης σε πειρασμό. Οι διαρρήκτες δεν φοβούνται τα σκυλιά, όσο άγρια κι αν φαίνονται. Ξέρουν να τα εξουδετερώνουν εύκολα. Ίσα ίσα που μια πινακίδα «Προσοχή, σκύλος» δείχνει ότι δεν υπάρχει συναγερμός, ή ότι αν υπάρχει, δεν βρίσκεται σε λειτουργία. Ακόμη κι όταν αφήνετε μισάνοιχτη την πόρτα της αυλής όταν βιάζεστε το πρωί να πάτε στη δουλειά σας, δείχνετε στους κακοποιούς ότι το σπίτι σας δεν είναι καλά προστατευμένο. Επίσης μην αφήνετε εκτεθειμένες σκάλες ή άλλα αντικείμενα που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένας διαρρήκτης για να φτάσει στον πρώτο όροφο, που συνήθως είναι λιγότερο προστατευμένος.
 
Τρία σημαντικά «μυστικά»
 
ΔΙΠΛΕΣ ΚΛΕΙΔΑΡΙΕΣ
Βάλτε δύο κλειδαριές στην εξώπορτα: μια κυλινδρική και μία ασφαλείας. «Και κλειδώνετε και τις δύο», προειδοποιεί ο Φρέιζερ. Βάλτε καλής ποιότητας ασφαλιστικά στα παράθυρα και χρησιμοποιήστε τα. «Τα ασφαλιστικά στα παράθυρα θα κάνουν τον καιροσκόπο να πάει κατευθείαν στο διπλανό σπίτι». Μετακινήστε οτιδήποτε πολύτιμο, ώστε να μη φαίνεται απέξω.
 
Τα εξωτερικά φώτα λειτουργούν επίσης αποτρεπτικά.
 
ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ
Προφανής τρόπος, αλλά ο διαρρήκτης θα ξέρει αν το σύστημα δεν χρησιμοποιείται ή αν μπορεί εύκολα να παραβιαστεί, προειδοποιεί ο Φρέιζερ. «Όταν έχει γίνει σέρβις στο σύστημα συναγερμού, το κουτί έξω από το σπίτι είναι καθαρό. Αν λοιπόν είναι βρώμικο, ο διαρρήκτης θα το παρατηρήσει». Επίσης σε πολλές περιοχές οι συναγερμοί χτυπούν τόσο, με αποτέλεσμα να μη δίνει κανένας σημασία. Ο Φρέιζερ έχει βρει τρόπο για να παραβιάζει όλα τα συστήματα συναγερμού που έχει συναντήσει, εκτός από το σύστημα CAM SIM (Κωδικός A20). Αυτό το ψηφιακό σύστημα περιλαμβάνει κάμερα με κάρτα SIM και μόλις κάποιος μπει στην περιοχή, τον καταγράφει και σας στέλνει άμεσα φωτογραφία του με ΜΜS ή email. στο κινητό σας.
 
ΟΤΑΝ ΦΕΥΓΕΤΕ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ
Αν δεν έχετε σύστημα συναγερμού τελευταίας τεχνολογίας, βεβαιωθείτε ότι ο ταχυδρόμος θα βάζει την αλληλογραφία σας μέσα στο γραμματοκιβώτιο και δεν θα την αφήνει απέξω ώστε να φαίνεται πως απουσιάζετε. Πείτε στους γείτονές σας ότι θα λείψετε και ζητήστε τους να ρίχνουν μια ματιά στο σπίτι σας. Όμως- το σημαντικότερο- φροντίστε να μην καλείτε ποτέ το ταξί μπροστά στην πόρτα σας όταν φεύγετε. «Είναι τόσο προφανές», εξηγεί ο Φρέιζερ. «Ο οδηγός του ταξί μαθαίνει πού μένετε και μπορεί να μεταφέρει σε άλλους την πληροφορία ότι λείπετε. Φροντίστε να σας παραλαμβάνει τέσσερα σπίτια πιο κάτω».
 

 Σε 15 λεπτά στο χώρο σας

 Αδιάρρηκτη κλειδαριά OMEGA

Κλειδαριά OMEGA EXAGONO

        Επισκεύες ρολών

  Μηχανισμός επαναφοράς